נובמבר הוא זמן מצוין לדבר על אחד הזנים הכי מסקרנים בעולם היין, גמאי נואר.
הזן הזה נולד בבורגון שבצרפת ותמיד נחשב למעט חריג בנוף. בשנות השבעים והשמונים הוא הפך לכוכב בזכות יינות בוז’ולה נובו, יינות צעירים במיוחד בעלי גוף קל, צבע אדום עדין וניחוחות פירותיים. הם הופקו בשיטה ייחודית שנקראת השרייה קרבונית, שבה האשכולות שלמים נכנסים לתסיסה בתוך המיכלים. אחרי שהתקבל יין צעיר ורענן, הוא סונן, בוקבק והושק בעוד הוא "טרי" לגמרי ביום חמישי השלישי של נובמבר, חגיגת ביכורי היין העולמית.
עבור מגדלים וייננים זה היה חלום. בציר שנגמר, חודשיים עבודה ביקב, ובום, תשלום כמעט מיידי. אבל כמו כל טרנד, גם הבוז’ולה נובו דעך ברוב העולם. היום הוא נשאר בעיקר בשווקים מסוימים בצרפת, בעוד שהזן עצמו ממשיך לשגשג באזור בוז’ולה ועמק הלואר. שם מייצרים ממנו כבר מהמאה ה14 יינות בעלי חומציות גבוהה, מעט צבע ומעט עפיצות, מה שהופך אותם לנעימים במיוחד לשתייה בצעירותם.
לפי בדיקות DNA הגמאי נואר הוא בן למשפחת בורגון. ההורים שלו הם פינו נואר והזן הלבן גואי בלאן. באותה המשפחה תמצאו גם שמות מוכרים כמו שרדונה ומוסקט, וגם כמה זנים פחות מפורסמים מסדרת הפינו. גמאי הוא זן שקל יחסית לגדל, פורח מוקדם ומבשיל מוקדם. הוא אוהב אזורים קרים ולכן מופיע גם בצרפת, בשוויץ שבאלפים, בויקטוריה שבאוסטרליה ובנאפה ואלי בארצות הברית.
ובישראל ? כאן, אנחנו היקב היחיד שמגדל אותו. הכרם נטוע בחלקה המשפחתית שלנו בעמק הבכא בגובה 1060 מטר. השמש הישראלית בקיץ מעניקה לענבים צבע, עומק וארומות שאין דומים להם באחיהם שבאירופה או בנאפה.
אדם אלפסי, היינן שלנו, בחר לקחת את הזן לכיוון של יינות מתיישנים. זהו כיוון שהכרם והאופי המקומי של הזן מאפשרים בקלות. בקיץ 2021 הושק לראשונה יין אדום זני ומתיישן בסדרת הר אודם, מבציר 2018, 100 אחוז גמאי נואר. במקביל הושק גם בלנד מרתק בסדרת Volcanic מבציר 2019. שני היינות זכו להצלחה גדולה ואנחנו ממשיכים לייצרם בכל בציר מחדש.
הבלנד עצמו מורכב מ60 אחוז גמאי נואר ו40 אחוז קברנה סוביניון, שניהם מכרמי היקב בעמק הבכא. השילוב בין הזנים יוצר חוויה שמחברת בין המבנה והעוצמה של הקברנה לסגנון הפירותי והרענן של הגמאי. התוצאה. יין בעל צבע אדום אטום למחצה, עם ניחוחות ים תיכוניים של אזוב ומרווה. בטעימה מורגשים פירות יער, פלפל ירוק, שזיף אדום ועפיצות מאוזנת. היין התיישן 12 חודשים בחביות.
גמאי נואר – קברנה סוביניון זמין עכשיו לרכישה כאן





